Основни критерии за избор на мини фурна






Малките електрически фурни са чудесен вариант за лятната вила, селската къща, общежитието и така нататък. Ако решите да закупите този тип домакински уред, ето на какво е добре да обърнете по-специално внимание.

Обем

Обемът на повечето електрически фурни варира от 8,5 до 40 литра. Именно от обема зависи количеството храна, което може да се приготвя наведнъж в такава печка. Например, за  3-4 души са достатъчни 12-20 литра.  Трябва да отбележи, че най-вкусните ястия се приготвят предимно в голяма печка, с просторна камера, тъй като температурата в нея се разпределя по-плавно. От друга страна, малките фурниса по-подходящи за бързо претопляне на предварително приготвена храна.

Мощност 

Мощността е пряко свързана с размера на фурната. За домакинските печки тя рядко надхвърля 650-2200 W. От мощността зависят скоростта на достигане на даден режим на работа и възможността за компенсиране на топлинните загуби.Много е важно да прецените добре характеристиките и състоянието на електрическата мрежа на вашия дом, преди закупуването на фурна, за да избегнете претоварването, свързано с появата на нов консуматор на енергия. Опитът показва, че 1000-1500 W фурна е подходяща за едно средностатистическо семейство.

Вътрешно покритие

Вътрешното покритие на горивната камера трябва да отговаря на работната температура и хигиенните изисквания. Във висококачествените фурни обикновено се използват покрития от неръждаема стомана, топлоустойчиво емайлово покритие и модерни, незалепващи керамичнипокрития.Неръждаемата стомана лесно понася температурни и механични натоварвания, но е склонна към адхезия на изгоряла мръсотия. Що се отнася до покритието от емайл, то се почиства лесно,но с времето се напуква, а и при силен удар може да се разруши. Модерните керамични покрития се чистят лесно с почистващи препарати, но контакта с твърди предмети може да ги повреди.

Функции и режими на отопление

Функционалността на битова електрическа фурна до голяма степен се определя от вида, броя иместоположението на нагревателните елементи. Често можете да намерите устройства с комбинирани възможности. 

Има няколко варианта за работа на такова оборудване: 

електрическа фурна, фурна с грил, мини фурна с грил, конвекционни фурни / оборудвани с вентилатор, който разпределя топлината равномерно/  

Коментари

Популярни публикации