Как пералнята може да навреди на здравето ни?

Дали наистина току-що изпраните и извадени от пералнята дрехи са напълно чисти? Понякога, в желанието ни да бъдем "зелени", много от нас перат дрехите си на много ниска температура, което невинаги се оказва добра идея.

Почти всички производители на перални препарати насърчават потребителите да перат на ниски градуси, за да се намалят наполовина разходите за енергия и вредите на околната среда. Но експериментите в опит да се спаси планетата - и пари - ще се отрази на здравето ни, смятат учените.

Според тях милионите бактерии, които се съдържат в пералните машини, като например  E. coli, няма как да бъдат премахнати при пране на толкова ниска температура.

В доклад, цитиран от в. Daily Mail, Международният научен форум по хигиената предупреждава, че ниската температура на пране може да не е достатъчно ефективна, за да убие бактериите, които пък после ни разболяват.

Проф. Сали Блумфийлд, от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина смята, че е необходима кампания, която да образова хората по въпроса. "Ние трябва да перем дрехите си по начин, който ги прави не само визуално чисти, но хигиенично чисти - двете неща не са едни и същи", смята специалистът.

Нейните опасения са подкрепени от немско проучване за дрехи, замърсени с бактерията стафилококус ауреус, която причинява инфекции на кожата и пикочните пътища, както и пневмония. Изследователите са открили, че единственият начин да се изкорени бактерията, е с температура от 40 C в съчетание с препарат, съдържащ белина.

"Ако работите с различни храни и перете униформата си заедно с останалата част от мръсното пране на семейството, включително и мръсно бельо, то може да се зарази с E. coli или салмонела, както и всичко останало, с което са замърсени тези дрехи", казва д-р Лиза Арчелий, консултант по хигиената в околната среда.

Междувременно, експерти по алергиите пък са загрижени за въздействието на измиването при ниска температура. Проучванията показват, че измиването при 30 С или 40 С премахва само 6% от домашния прах, докато при прането при 60 С перилните препарати се отмиват на сто процента. Те също така се опасяват, че с течение на времето ниската температура за миене може да има по-сериозни последици, включително по отношение на разпространението на бактерията MRSA.

"Старомодният начин на пране на дрехи е да се варят при 100 градуса", обяснява проф. Джон Оксфорд, специалист по вирусология в Сейнт Бартс и Лондонското училище по медицина и стоматология и председател на Световния съвет на хигиена. "В днешно време обаче, хората перат дрехите си на доста по-ниски температурите - до 40 С или дори по-ниски. За да бъдем сигурни, че ще се отървем от мръсотиите по дрехите си, температурата на пране трябва да е поне 60 C", смята специалистът.

Дори изборът на препарат за пране не е толкова лесен, колкото изглежда.

Има два вида препарати - небиологични, който съдържат белина за почистване и дезинфекция, и биологични препарати, които разчитат на ензими - естествени протеини, добити от микроорганизми, за да се изварят и изплакнат протеините и съединенията, които образуват мръсотията. Производителите казват, че ензимите са по-ефективни при по-ниски температури и по-малко ефективни при платове.

Много потребители вярват, че биологичните препарати са по-твърди за чувствителната кожа, но проучване, публикувано в сп. British Journal Of Dermatology, открило малко доказателства за това.

Що се отнася до течните перилни препарати в сравнение с праха, те не съдържат белина. "Прахът за пране е бил използван успешно в продължение на десетилетия. Ако течността е по-добрият вариант за определяне на количеството, което ни е необходимо за пране, то прахът щеше да изчезне като продукт досега, но това не е така", обяснява Анди Триг, перилен инженер и основател на White Goods Help.

По отношение на температурата на пране специалистите препоръчват всички дрехи, бельо и други тъкани да се изпират при висока температура - т.е., 60 C -  за да сме сигурни, че бактериите, вирусите и перилните препарати са били унищожени. При пране на детски дрешки специалистите препоръчват да се добавя и дезинфектант.

Освен това е хубаво бельото да се пере отделно от останалите дрехи, въпреки че много хора смятат, че това не е проблем и хвърлят в пералнята машина всичко, което им попадне. В действителност това не е така - има висок риск бельото да "приюти" бактериите от останалите дрехи – затова е добре да се пере отделно.

Освен това повечето производители препоръчват и самата перална машина да бъде почиствана веднъж седмично или месечно. Особено пералня, която я е работила доста дълго време на по-ниски температури и най-вероятно ще е замърсена с много плесен и бактерии. Веднъж месечно пералнята трябва да се почисти с белина и препарати. Не забравяйте и чекмеджето за перилния препарат и гуменият пръстен.

Коментари

Популярни публикации