Пералнята – една загадка за мъже



Повече от половината население на земята, включително мъжкия пол, смятат, че мъжете не могат да перат и не могат да ползват пералня. Няма значение дали е нова, дали е стара, дали пере сама или дали са получили най-нагледно инструкции за ползване. В този текст няма да опровергаваме тази градска легенда, но ще дадем съвети на мъжете, на които им се налага да ползват пералня, как да се справят по-добре.
Първо помолете се да имате на разположение прах за пране, течен препарат или омекотител, който е достатъчно надежден и подходящ за това, което следва да изперете. Ако нямате, молете се продавачката в близкия магазин да разбира от това. И така в един миг ще се окажете пред дрехите за пране.

Започнете с четене на етикета – много мъже пропускат тази подробност, защото си мислят, че там има само някакви символи. Уви, там много ясно пише важни индикатори: „само ръчно пране”; „сухо пране”; най-различни специални инструкции с една дума, за различните видове десени. Така че, каквото пише там, това е. Това не е джаз концерт да импровизирате!
Разделяйте прането – бялото от цветното, бялото от тъмното. Има един парадокс – вашите сетива нямат опита да преценят дали сте направили грешка при прането. Когато обаче в пералнята вкарате бели и черни чорапи, и след това на външен вид да не ви направи впечатление; застанете до някои с чисто бели чорапи, ще видите красивия неутрален сив вариант на вашия чифт.

Пералнята има много функции, разучете ги преди да почнете с прането – обикновено тези функции са свързани с вида програма, която трябва да ползвате. Например горещата вода отмива мазнини, прах, гъбички, и е подходяща за бели чаршафи или чорапи; студената вода пречи на цветовете да се разложат. Така че има какво да научите предварително.
Щадете пералнята – освен че трябва да изперете дрехите, трябва да се погрижите и за здравето на пералнята. Не я претрупвайте с дрехи, не прекалявайте с детергентите, не я блъскайте и почуквайте докато пере, нито спирайте включената програма, ако е правилна.

Дотук всичко важеше само за мъжкото пране. Това което се предполага, че е на перящия. Ако случайно в ръцете ви попадне бельото на жена ви или гаджето ви, знайте че то изисква друго ниво на познания. Така че просто го оставете настрани и не си навличайте беля на главата.

Източник: https://vladives.bg/

Коментари

Популярни публикации